Як потрібно укладати договір оренди квартири

Як потрібно укладати договір оренди квартири

Оренда житла дуже популярна серед середньостатистичних мешканців Києва, оскільки покупка квартири доступна не всім. Проте навіть за оренди виплачуються досить вагомі суми, близько 200-800 у.о. на місяць. За таких умов орендар хоче мати впевненість у тому, що немає жодного несподіваного підводного каміння та пасток, що орендодавець надійний, і йому можна довіряти. Для цього підписується договір оренди, який регулює відносини сторін. Ця стаття присвячена правильному упорядкуванню договору оренди.

Ще перед тим, як підписувати сам договір, необхідно перевірити господаря квартири. Крім особистих характеристик власника, можна також уточнити у сусідів історію квартири, що здається. Але найважливішим моментом є перевірка документів. Власник зобов'язаний показати вам оригінал документа, який підтверджує, що квартира знаходиться у його власності. Потрібно також витяг з реєстру речових прав на квартиру, в якому зазначено, що інформація про власника житла є актуальною. Якщо господар квартири не є одноосібним власником, необхідний ще документ, що підтверджує згоду інших власників на оренду даного житла.

Тепер повернемось до договору оренди. Він обов'язково має складатися письмово. Це необхідно, оскільки у разі незгод усний договір не дозволяє сторонам посилатися на нього і на свідчення його існування. Якщо ж ви хочете укласти договір терміном більше трьох років, його необхідно, крім іншого, завіряти у нотаріуса. У такому разі договір проходить також державну реєстрацію права користування нерухомістю. Якщо ж квартира знімається на тривалий термін, але Ви не готові сплачувати за послуги нотаріуса та державну реєстрацію, то можна укласти договір на строк менше трьох років. Але тоді вказати, що у випадку, якщо з жодного боку після закінчення терміну договору вимога про його розірвання не надходить, то договір вважається переукладеним на той самий термін на тих самих умовах. Якщо договорі не зазначений термін, який він укладається, він вважається укладеним на 5 років. Якщо ж договір укладається на короткий термін (до 1 року), то орендар не може допускати інших осіб до проживання у квартирі, а так само втрачає право переукладання договору на новий термін.

Договір оренди житла повинен підтверджувати, що квартира, що здається, знаходиться в хорошому технічному стані, або ж у ньому вказуються місця, яким потрібен ремонт, та інші недоліки. А також вказується, за чий рахунок ці недоліки будуть усунені. Орендар та орендодавець, підписуючи договір, підтверджують, що сторони з цього приводу не мають претензій. Також договір оренди є, власне, актом підтвердження передачі нерухомості.

Крім цього, у договорі обов'язковими пунктами є такі:

  1. Найменування та реквізити сторін. Тут зазначаються паспортні дані обох сторін, ПІБ та ідентифікаційні коди.
  2. Термін дії договору. Вказується, з якої по яку дату якого року здається дане житло
  3. Показники квартири. Як було зазначено вище, тут вказується технічний стан житла, адресу, розмір та інші аспекти за погодженням сторін.
  4. Сума плати за оренду та строки її внесення. Зазвичай вказується, до якого числа кожного місяця необхідно внести платежі, а також яким чином. Ці пункти не можуть бути змінені в односторонньому порядку, або умови їх змін мають бути прописані у договорі. Є два способи передачі орендної плати: готівкою власнику або його довіреним особам, або перерахуванням на рахунок господаря. У разі передачі грошей готівкою необхідно брати у власника квартири розписку, де буде вказано дату платежу, період, за який отримано платіж та, власне, суму платежу. У разі суперечок та передачі справи до суду, це забезпечить орендаря доказами сплати необхідних сум.
  5. Розірвати договір оренди квартири орендар має право у будь-який час, попередивши орендодавця письмово заздалегідь за три місяці або у строк, встановлений договором. Також тут описується, у разі яких ситуацій договір може бути розірваний орендодавцем достроково та вказується порядок повернення грошей у таких випадках.

Крім цього, відводиться частина договору, що описує права та зобов'язання сторін.

У договорі можуть указуватися будь-які пункти, якщо сторони вважали їх за суттєві. Це можливо проведення поточного чи капітального ремонту, порядок оплати комунальних послуг, проживання домашніх тварин та будь-які інші пункти. Додаткові умови до договору можна вносити без обмежень.

Крім того, у договорі оренди потрібно вказати ПІБ осіб, які проживатимуть у цій квартирі з наймачем. Цей пункт краще не ігнорувати, оскільки згідно з таким договором ці особи набувають рівних прав на користування житлом з тим, хто підписує договір.

Отже, найважливішим при підписанні договору оренди квартири є перевірити документи права власності, уважно прочитати договір та роз'яснити незрозумілі моменти, а також вказати всі необхідні пункти, які є суттєвими хоча б для однієї із сторін. Таким чином, Ви убезпечите себе і зможете спокійно проживати на орендованій житлоплощі.

  • Поділитися
Свіжі новини

Знайди свою нерухомість

Ціна ($):
Площа:
Поверх:     
Кімнат:            

Курс валют


USD - 38.2 грн
Продажа квартир в Киеве на R24.ua  country.ua Сайт нерухомості Nedviga-pro - операції з нерухомістю

Контакти

Підписка

Підпишіться, щоб отримувати останні новини

Вы успішно підписані!
Такій користувач вже існує
;