Що відбувається з цінами на нерухомість зараз?

Ринок нерухомості ...

Зараз більше запитань, ніж відповідей.

В областях України, де немає бойових дій, реєстри запрацювали і технічно вже є можливість продавати та купувати нерухомість.

Але, зрозуміло, що довоєнного ажіотажу зараз немає. Хоча відкладений спрос досить високий - покупці зараз не дуже поспішають ризикувати і купувати. Бо прилетіти може куди завгодно… А продавці або не можуть продати, бо в евакуації (а на час військового часу угоди по довіреності не проводяться), або не знають, яку поставити ціну.

Насправді питання з ціною викликає зараз безліч протиріч. З одного боку є багато повідомлень і статей, що із-за війни ціни продажу нерухомості дуже впали. І на ці повідомлення реагують покупці - чекають, поки квартири в Києві, наприклад, почнуть продаватися за 20 тисяч доларів. А з іншого боку є інформація, що попит на житло зараз дуже високий із-за внутрішньої міграції та великої кількості руйнацій і родин, що залишилися без даху над головою. Крім того, нам постійно повідомляють про готовність заходу допомагати Україні з відновленням. І ця інформація добре лягає на душу продавцям - вони вирішують зачекати "кращих" часів, коли все почне дорожчати. А деякі власники навіть зараз виходять на ринок з ціною, вищою за довоєнну.

І покупців, і власників можна зрозуміти. У кожного своя мета. Але такий підхід до сприйняття новин дуже сильно збільшує розрив між бажаннями продавців і можливостями покупців.

А нам, ріелторам, зараз щодня потрібно відповідати на різноманітні запити і консультувати і тих, і інших. І найголовніше запитання зараз - за скільки я зараз зможу продати свою квартиру, або за скільки зможу купити?

Враховуючи, що з моменту запуску реєстрів в Києві проходили лише одиничні угоди, зробити повноцінний аналіз ринку по ціні зараз немає ніякої можливості. Тому що для коректного визначення правильної стартової ціни нерухомості не достатньо подивитися по оголошенням - хто і за скільки зараз продає. Тому що це - лише "хотєлки" продавців. Найголовнішим критерієм в такій аналітиці завжди був аналіз цін нещодавно проданої нерухомості. Тобто аналіз реальних укладених угод і які саме гроші покупці готові зараз витрачати. Такої інформації зараз замало, щоб робити повномасштабні висновки. Бо більшість угод, які були укладені в травні - це угоди, про які домовились ще до початку війни. І вони укладалися по тим же цінам, по яким було узгоджено раніше. А ті одиничні угоди продажу під час війни, про які зараз є достовірна інформація, показують все таки, що ціни знижені на 10-30%. Але по одиничним прикладам судити про весь ринок нерухомості неможливо. Тим паче, що ситуація може мінятися постійно, в залежності від ситуації на фронті та економічних показників.

Тому, якщо ви хочете купити або продати нерухомість - точну відповідь про її вартість зараз вам не дасть навіть самий досвідчений спеціаліст. Наша порада - якщо дійсно у вас ця потреба є саме зараз і ви не можете чекати закінчення війни - виходьте на ринок і "щупайте" його. Саме так робимо зараз ми - спілкуємося з власниками і покупцями, збираємо інформацію, на основі якої потім зможемо робити якісь висновки.

Треба продати - продавайте, ставте довоєнну ціну, або трохи нижчу, збирайте попит і робіть висновки: немає попиту - треба знижувати ціну, попит перевищив ваші очікування - ніколи не пізно підняти ціну. Але не забувайте, що довго тримати на ринку зависоку ціну не можна - ваша нерухомість починає виглядати, як "залежалий" товар.

Треба купити - шукайте, дивіться все, навіть дорожче вашого бюджету, пропонуйте за квартири, які вам сподобались, свою ціну. Можливо хтось із власників погодиться. Адже купівля-продаж нерухомості це завжди компроміс для двох - покупця і продавця!

З свого боку можу сказати, що завжди ставилася до всіх прогнозів з великою недовірою. Згадайте лишень прогнози на початку карантину – всі експерти прогнозували до кінця рокук падіння цін на 30-50%. А в результаті ми мали ріст на 15%. Тому коли читаєте якісь новини і прогнози, звертайте увагу на обєктивні фактори, які дійсно можуть вплинути на вартість нерухомості.

Наприклад чому можливе зниження ціни:

- Війна не закінчиться скоро, ще можливі руйнування у будь-якій точці України, а це великий ризик для покупця.

- Дуже сильно впав рівень доходів населення – багато людей втратили роботу і можливість заробляти і накопичувати. Тому платоспроможність дуже знизилась.

- Під час війни в рази зменшилась кількість інвесторів – вони не хочуть ризикувати грошима.

- Багато потенційних покупців, які планували купівлю нерухомості до війни, виїхали за кордон і багато з них вже не повернеться сюди.

- І головне правило – нерухомість коштує рівно стільки, скільки за неї готовий дати покупець. Без покупця нічого продати неможливо! І поки у нас не відновиться попит, на ріст цін сподіватися марно.

    Чому можливе підвищення цін:

    - Вартість будівельних матеріалів і палива зросла в рази. Тому чекати, що новобудови впадуть в ціні – безперспективно. Швидше за все вони виростуть. Бо будувати без прибутку ніхто не буде.

    - До війни 60% покупців купували нерухомість в новобудовах. Якщо зараз новобудови їм стануть не по карману – цей попит переміститься на вторинний ринок. І таким чином може підтягти вгору ціни і на ньому.

    - В деяких умовно безпечних регіонах України люди, що евакуювалися, вже готові купувати житло. Збільшиться попит – піднімуться ціни. Але це поки що не про Київ.

    - Зараз по всій Україні відбувається релокація бізнесу. А за кожним бізнесом їдуть люди. Їм потрібно буде десь жити. Знову ж таки – підвищення попиту.

    - До війни спостерігалося підвищення попиту та висока активність покупців на ринку. Тож ціни зростали. З початком військових дій попит завмер, але більша його частина нікуди не поділася - вони чекають. Тобто, це так званий відкладений попит, і він довго у замороженому стані перебувати не зможе.

    - В майбутньому українцям знадобиться багато житла на заміну зруйнованого. Можливо держава знайде ресурси на допомогу, можливо допоможуть наші парнери. І тоді звісно платоспроможний попит збільшиться. Але все це поки що з оговоркою – «можливо» і «колись в майбутньому».

      Отже думайте, аналізуйте, шукайте достовірну інформацію, телефонуйте нам – консультуйтеся. Але не чекайте, що вам зараз скаже хтось точну цифру. Ми не вангуємо, ми збираємо матеріал, який дозволить нам робити більш точні висновки по ціні вашої нерухомості.

      Бажаємо вам вдалих угод і мирного неба!

      • Поділитися
      Свіжі новини

      Знайди свою нерухомість

      Ціна ($):
      Площа:
      Поверх:     
      Кімнат:            

      Курс валют


      USD - 38.2 грн
      Продажа квартир в Киеве на R24.ua  country.ua Сайт нерухомості Nedviga-pro - операції з нерухомістю

      Контакти

      Підписка

      Підпишіться, щоб отримувати останні новини

      Вы успішно підписані!
      Такій користувач вже існує
      ;