Оренда – платити чи не платити?

Оренда – платити чи не платити?

Ще одне дуже нагальне питання, яке виникає у багатьох наших клієнтів: що робити з орендованим до війни майном?

Власники запитують що робити з орендарями, які відмовляються платити, або виїхали і залишили свої речі.

Орендарі навпаки – як бути, якщо речі залишились в орендованій квартирі, або якщо власник піднімає оплату.

Ми, спеціалісти агентства нерухомості «Лівий Берег», з середини квітня працюємо з орендою в місті Києві та передмістях. І вже маємо досить велику кількість укладених угод і достатній об’єм інформації, щоб робити аналітику по цінам оренди житла в Києві. В середньому вартість оренди зараз знизилася на 30-40%. Найбільшим попитом зараз користується економ-сегмент в діапазоні 4-10 тисяч гривень. Але в Київ все більше повертається людей і попит поступово зростає. Тому падіння цін призупинилося. Але зростання чекати зарано – небезпека не минула, платоспроможність людей низька.

Питання, з якими стикнулися зараз орендарі:

- Виїхали не плануючи і не збираючись, не було часу зібрати речі і навести лад в квартирі. Ніхто з нас не планував тікати від бомбардувань!

- Враховуючи, що люди знімали житло до війни, у більшості з них зараз немає куди швидко вивезти речі.

- Втрата роботи і можливості заробляти – значить втрата можливості сплачувати за оренду повністю або частково.

- Повернення в місце проживання і оренди до кінця бойових дій дуже ризиковано – згадайте родину з Харкова з 5-місячною дитиною, які повернулись з евакуації, потрапили під обстріл і загинули.

Питання власників орендованої нерухомості:

- Дуже часто дня них зараз це єдинє джерело доходу.

- Якщо в квартирі залишились речі орендаря, власник не може повноцінно розпоряджатися своєю нерухомістю.

- У багатьох власників є рідні з місць, де зараз йдуть бої. І вони б хотіли врятувати і дати прихисток в першу чергу своїм рідним. Іноді такий прихисток потрібен самим власникам, іноді їм самим нема де жити.

- Якщо орендар не платить навіть за коммунальні, власник не тільки втрачає свій дохід від оренди, а ще й несе видатки у вигляді коммунальних платежів.

- Дуже часто орендарі виїхали і перестали виходити на звязок з власниками. І ті не знають що їм робити далі з речами і нерухомістю.

Як в нашій практиці вирішувались такі питання:

1.Дуже багато власників, яких ми знаємо, не брали орендну плату з орендарів в перші місяці війни. Просили сплатити лише комунальні платежі.

    2. Потім вони домовлялися за оренду з певною знижкою, в залежності від регіона, стану ринку та загальної ситуації.

    3. Якщо орендар залишив речі – домовлявся з друзями, знайомими, або наіть спеціальними службами, які все складали і перевозили або пересилали куди потрібно.

    4. Там, де нерухомість була пошкоджена або зруйнована – зрозуміло, що орендар втратив можливість нею користуватися і не буде сплачувати оренду. Якщо квартиру або офіс можливо відновити – домовляйтесь, скільки часу це потребуватиме, чи будуть чекати орендарі, і які умови можливі після відновлення. Головне, щоб люди були живі!

    Що ми радимо робити:

    1.Залишайтеся людьми, не мародерствуйте і не користуйтесь складним становищем людей!

      2. Будьте на зв’язку! Не губіться і не чекайте, поки інша сторона почне бити на сполох.

      3. Спілкуйтеся і намагайтеся знайти компроміс, який задовольнить обидві сторони.

      4. Якщо є можливість домовитися про зниження ціни – домовляйтеся на час війни. А потім приймете рішення по ситуації, яка буде потім.

      5. Якщо у орендаря немає можливості платити, а власник не згоден здавати житло безкоштовно – орендарю прийдеться з’їхати. Краще це зробити добровільно і самостійно, а не чекати, поки власник почне застосовувати якісь неприємні заходи. Зараз і так неприємностей вистачає всім.

      6. Якщо власник необгрунтовано підвищує вартість оренди – сповіщайте спеціальні служби про мародерство.

      7. Якщо власник не погоджується знижувати вартість – проаналізуйте ринок. Можливо зараз ви зможете знайти дешевше житло і переїхати туди.

      8. Порада власникам – якщо у вас жили дуже порядні і приємні орендарі, які вам дуже подобалися, які справно платили до війни і підтримували порядок в квартирі – можливо варто піти їм на більші поступки. Бо далеко не всі орендарі такі, за гарного перевіреного часом орендаря я завжди рекомендую триматися.

      9. Якщо орендарі залишили речі, не виходять на звязок, не платять ні оренду, ні комунальні платежі або відмовляються від будь-яких запропонованих компромісних умов – власник має повне право їх виселити. Кожен власник має конституційне право розпоряджатися своїм майном на свій розсуд. Як це правильно зробити без порушень закону – дзвоніть, проконсультуємо.

      10. І головна порада і власникам, і орендарям – відкрийте і почитайте ваш договір оренди, який ви укладали на початку ваших стосунків. Там мають бути прописані всі умови і дії в різних ситуаціях, в тому числі і в тих, в які ми всі потрапили зараз. Війна не скасовує дії законів і договорів! А якщо ви не знаєте, як правильно скласти договір оренди, щоб захистити обидві сторони – звертайтесь, допоможемо.

      Також хочу наголосити, що зараз змінився принцип надання ріелторської послуги і сплати за неї при оренді. До війни найчастіше комісію сплачували саме орендарі. Це хоча і суперечить принципам ринку, але якось так історично склалося. Але зараз ситуація зовсім інша, на нашу думку зараз винагороду ріелтору має сплачувати саме власник.

      Чому:

      1.У вас є нерухомість, яку ви можете здавати в оренду, тобто можете отримувати регулярний дохід. На відміну від орендарів, які іноді втратили не тільки роботу, а і заощадження.

        2. Зараз в Києві ринок на боці орендаря – тому що пропозицій багато, орендарів мало. І щоб здати ваше житло, ріелтору треба добре попрацювати, вкласти свої гроші і час. І чесно буде, якщо саме ви будете по результату оплачувати його роботу.

        3. За нашими дослідженнями, лише 1 орендар з 10 готовий платити за роботу ріелторів. Тобто якщо ви просите ріелтора про допомогу у здачі вашої нерухомості, але не хочете платити за цю допомогу, то до вашої квартири дійде лише 1 з десяти. Дев’ятеро навіть не прийдуть. Так здавати можна дуже довго, а з часом ви втрачаєте гроші. Дуже легко порахувати: якщо ви здаєте свою квартиру за 8 тисяч на місяць, то кожного тижня, що квартира не здалась ви втрачаєте 2 тисячі гривень. Тому краще заплатити ріелтору, щоб до вас дійшли всі потенційні орендарі, і здати квартиру якнайшвидше і почати заробляти.

        4. Ну і погодьтеся: якщо саме ви замовляєте послугу – ви маєте за неї і заплатити (це ж саме стосується орендарів, які просять підібрати їм варіанти для оренди).

        Ми зараз вносимо до своєї бази всі об’єкти, які здаються в оренду, і  комісією, і без. Це потрібно для того, щоб бачити об’єктивну картину ринку. Але безпосередньо працюємо, вкладаємо свій час і гроші в рекламу лише в ті об’єкти, де власники розуміють, що з початком війни ринок змінився, і готові платити нам за нашу роботу. Безкоштовно ми працюємо лише з тим житлом, яке пропонується безкоштовно для людей із зони бойових дій.

        Основна наша порада всім – залишатися людьми, спілкуватися і домовлятися!

        Ніхто з нас не планував і тим паче не хотів опинитися в тих обставинах, в яких ми опинилися. І тут важливо не тільки думати про свої інтереси, але і зрозуміти мотиви іншої сторони. Всі ми живі люди, нам потрібно жити, годувати свої сім’ї, працювати і наближувати нашу перемогу.

        Разом переможемо!

        • Поділитися
        Свіжі новини

        Знайди свою нерухомість

        Ціна ($):
        Площа:
        Поверх:     
        Кімнат:            

        Курс валют


        USD - 38.2 грн
        Продажа квартир в Киеве на R24.ua  country.ua Сайт нерухомості Nedviga-pro - операції з нерухомістю

        Контакти

        Підписка

        Підпишіться, щоб отримувати останні новини

        Вы успішно підписані!
        Такій користувач вже існує
        ;