Власники квартир, які безкоштовно селять у себе всередині переміщених осіб, можуть отримати компенсацію


Власники квартир, які безкоштовно селять у себе внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати компенсацію

Що потрібно зробити власнику житла:

Для отримання компенсаційної виплати власник приміщення має здійснити таке:

1. Зареєструвати своє житло на порталі Прихисток

2. Після того, як власник житла дав притулок гостю-переселенцю, гість повинен зареєструватися як ВПО. Це обов'язкова вимога для отримання компенсації. Це зараз можна зробити через ДІЮ.

3. Не пізніше наступного дня подати заяву до органів місцевого самоврядування (ЗМС), вказавши ім'я та по батькові кожного з розміщених осіб та додаючи копії документів, що засвідчують їх особи.

4. У день припинення розміщення внутрішньо переміщеної особи (ВПО) або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку мешканців.

5. Звернутися до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення для отримання грошової допомоги.

6. Виплата провадиться у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20 числа наступного місяця за умови відсутності заборгованості з комуналки власника житла.

7. Нарахування компенсації можуть проводитися з 22 березня 2022 року – дня набуття чинності постанови КМУ. Наприклад, якщо власники житла дали притулок ВПО 15 березня, подали заяву про розміщення 25 березня, то отримати компенсацію в березні можна лише за період з 24 по 31 березня. Або якщо переселенців розмітили 25 березня, а отримали довідку ВПО 28 березня, то компенсація буде здійснюватися з 28 березня.

8. Щомісячно до 5 числа, власник обов'язково подає заяву згідно з додатком 1 до ПКМУ, якщо він продовжує надавати житло ВПО.

Який розмір грошової допомоги від держави

Власнику житла, що приймає ВПО, виплачується компенсаційна виплата в розміні 14,77 грн. за одну особу на добу.

Перед візитом до органів місцевого самоврядування (ЗМС) власник житла має зібрати такі документи:

  • копію документа, що засвідчує особу гостя-ВПО;
  • документи щодо власності на житлове приміщення;
  • документ, що засвідчує особу власника житла;
  • реквізити банківського рахунку, на які буде перераховано компенсацію.
  • заповнена заява згідно з Додатком 1 до ПКМУ № 333. У якій вказує дату поселення, дані людей та адресу житлового приміщення.

Умови отримання компенсації

1. Компенсацію можуть отримувати фізособи власники житлових приміщень. Компенсація юрособам не надається.

2. За наявності нотаріально засвідченої довіреності від власника житлового приміщення на розпорядження нерухомим майном, розміщення та відповідну компенсацію може отримувати довірена особа.

3. У разі, якщо власником житлового приміщення є ВПО, і ця особа безоплатно надає житлове приміщення, що належить їй, для розміщення інших ВПО, то така особа може отримувати компенсацію.

4. Власник житла обов'язково особисто звертається із заявою до виконавчого комітету сільської селищної міської ради. Заява подається лише за фізичної присутності власника або особи за нотаріальною довіреністю.

5. Щомісяця власнику обов'язково потрібно подавати заяву згідно з додатком 1 урядової постанови до виконавчого комітету сільської, селищної міської ради.

6. Власник надає згоду на обробку персональних даних.

Що робити, якщо органи ЗМС відмовляються приймати заяви

У випадках, коли міські та сільські ради відмовляються приймати заяви через відсутність доступу до Прихистка, жодних даних про програму, а також не мають фінансового забезпечення на ці виплати:

  • портал Прихисток є відкритим веб-ресурсом, доступ до якого через мережу Інтернет мають усі без винятку користувачі, як громадяни, так і працівники ЗМС;
  • фінансове забезпечення передбачено за трьома напрямками: із резервного фонду державного бюджету, за рахунок місцевих бюджетів, за рахунок донорів. Якщо ЗМС що неспроможні забезпечити виконання з місцевого бюджету, їм надається фінансування у необхідному розмірі з резервного фонду державного бюджету.

Якщо гаряча лінія не працює, проконсультуватися можна за номерами:

1545 - цілодобова Урядова гаряча лінія;

(044) 284 06 28 - Гаряча лінія Міністерства розвитку громад та територій України, працює з 09:00 до 18:00

  • Поділитися
Свіжі новини

Знайди свою нерухомість

Ціна ($):
Площа:
Поверх:     
Кімнат:            

Курс валют


USD - 38.2 грн
Продажа квартир в Киеве на R24.ua  country.ua Сайт нерухомості Nedviga-pro - операції з нерухомістю

Контакти

Підписка

Підпишіться, щоб отримувати останні новини

Вы успішно підписані!
Такій користувач вже існує
;